Qigong (chi kung)

Qigong%2Bmatka.jpg

Qigong (chi kung)– Kiinalainen terveysliikunta

Qigong – tie hyvinvointiin, jaksamiseen ja parempaan terveyteen.

Oletko stressaantunut ja kiireinen? Onko sinulla huono keskittymiskyky? Ovatko kehosi ja mielesi jumissa? Sairasteletko usein?

Qigong (kiinalainen terveysliikunta) on tuhansia vuosia vanhaa harjoitusmuoto Kiinasta, jossa yksinkertaisten harjoitusten avulla
poistat tehokkaasti stressiä kehosta ja mielestä ja parannat keskittymiskykyä.

Qigong edistää kokonaisvaltaista terveyttä ja hyvinvointia liikunta-, keskittymis- ja hoitomenetelmin. Qigong on oppi kehon energian ylläpidosta, vahvistamisesta ja elvyttämisestä. Se vaikuttaa myönteisesti lihasten, jänteiden ja nivelten liikkuvuuteen sekä immuniteettiin. Harjoitukset ovat usein ulkoisesti yksinkertaisia, mutta vaikutuksiltaan syviä. Qigong sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille.

 

Qigongin hyvää tekeviä vaikutuksia.

 
 
 

Lyhyt Qigong harjoitus

 
 

Asiakkaiden kokemuksia

 

“ Qigong on auttanut erittäin paljon stressin lieventämiseen ja rentoutumiseen.”

“Qigong on auttanut migreeneihin ja niska-hartiaseudun jännitysten laukaisemiseen.”

“Tuoksuharjoitus on auttanut allergioihin ja erityisesti hengitysteiden auki pitämiseen paremmin.”

TURUN SANOMAT

LIIKUNTA | Sanna Tulonen |

Qigong on rentouttavaa liikuntaa

Qigong pyrkii tasapainottamaan kehoa ja mieltä. Nykyisiin hyvinvointitrendeihin sopivalla terveysliikunnalla on monituhatvuotinen historia.

Qigong on terveysliikuntaa, johon kuuluu erilaisia liike- ja keskittymisharjoituksia sekä kehonhoitoa. Kiinasta peräisin oleva laji on tuhansia vuosia vanha, ja sen historia ulottuu kirjallisten lähteiden tuolle puolen.

Lajin ensimmäiset suomalaiset opettajat valmistuivat kuitenkin vasta vuonna 2011. Valmistuneiden joukossa oli turkulainen Thea Mantsinen.
– Harjoitukset ovat kevyitä, mutta vaikutuksen huomaa nopeasti. Sanonnan mukaan yhtä liikesarjaa pitää kuitenkin tehdä sata päivää, jotta sen hallitsee. Harjoituksen vaikutus syvenee toistojen myötä, Mantsinen kertoo.

”HARJOITUKSISSA TÄRKEINTÄ ON TEHDÄ LIIKKEET RENNOSTI.”

Perinteikkäällä lajilla on lukuisia eri koulukuntia, joiden traditioita vaalitaan edelleen. Qigong-tunnilla ei silti nipoteta.
– Harjoituksissa tärkeintä on tehdä liikkeet rennosti. Qigong opettaa myös suhtautumaan koko elämään rennommin, Mantsinen kertoo.

Meditaatiota levottomille

Lajin nimen qigong, tai chi kung, voi suomeksi kääntää energiatyöskentelyksi. Käsite qi on tuttu myös itsepuolustuslaji aikidosta ja pehmeästä taijista, jotka pohjautuvat qigongin oppeihin.

Qi tarkoittaa kaikessa elollisessa kiinalaisen perinteen mukaan virtaavaa energiaa, jota pyritään tasaamaan ja voimistamaan erilaisin harjoituksin. Qigongissa ei taistella, vaan pyritään tasapainoon.
– Qigong on kuin liikemeditaatiota. Levotonkin mieli rauhoittuu, kun keskittymisharjoitukset tehdään yhdessä erilaisten liikesarjojen kanssa. Tämä on hyvä tapa meditoida niille, jotka eivät malta pysyä paikoillaan.

Turkulainen Thea Mantsinen on ensimmäisiä Suomessa valmistuneita qigong-opettajia.

Harjoituksilla pyritään lisäksi kehon terveyden ylläpitoon ja kremppojen ennaltaehkäisyyn.
– Liikesarjoihin keskittyminen on aivojumppaa, ja samalla koordinaatiokyky paranee. Lihakset, jänteet ja nivelet pääsevät tunneilla töihin. Harjoituksissa huomio kiinnittyy erityisesti hengitykseen, ja samalla koko keho rentoutuu.

Pyörätuolissakin voi harrastaa

Qigongin tavoitteet ovat samankaltaisia kuin muiden kehon ja mielen tasapainoon tähtäävien lajien. Esimerkiksi joogassa voidaan pyrkiä samoihin vaikutuksiin. Liikkeet ovat kuitenkin keskenään erilaisia.

Vuonna 2004 qigongista kehitettiin erityisesti terveysvaikutuksiin keskittyvä suuntaus. Suomessa qigongin pohjalta kehitetty myös kokonaan oma kotimainen versio, asahi.
– Qigongissa monet liikkeet pohjautuvat kiinalaisesta lääketieteestä ja akupunktiosta tuttujen meridiaanien eli energiakanavien sijainneille.

Qigong ei vaadi muita varusteita kuin mukavat vaatteet. Tunnille jalkaan voi vetää lempivillasukat.

Mantsinen kertoo lajin kolahtaneen itselleen heti hänen tutustuttuaan siihen.
– Qigongia voi harrastaa kuka tahansa lapsista senioreihin, eikä siinä tarvita mitään erityisiä varusteita. Lajin vaikutukset voi saada aikaan vaikka pyörätuolissa istuen.

Mantsisen oppilaat ovat samoilla linjoilla: Lajiin jää koukkuun kerrasta. Qigong vaatii keskittymistä, ja se auttaa olemaan läsnä hetkessä. Harjoitukset ovat tehokkaita, ja tunnin jälkeen keho tuntuu lämpimältä ja rennolta.